Friday, 22 June 2012

mini garden yang belum siap ....

Apa khabar semua kengkawan ? Semoga semuanya ceria bersama insan tersayang.... Minggu pertama persekolahan untuk penggal ketiga sudah bermula.... Biasalah... mula masuk kerja mood cuti masih terasa.... :)
    Saya pulak kembali beraksi di pentas dunia menjalani watak sebagai isteri,ibu kepada 4 orang anak, anak kepada mama dan ayah yang jauh di mata.... dan seorang guru yang bertanggungjawab untuk anak bangsa...
     Okey kengkawan  saya... Siapa boleh tolong saya? Angkat tangannnnnnn....
Okeyyy ini permintaan dari saya ....
Saya tengah mencari idea... nak letak pokok bunga apa yang sesuai atas besi tu ya? harap kengkawan dapat tolong ya..... tq tq tq :)
    Lokasinya ialah tepi dinding ..berhampiran tingkap bilik saya :)
 Emmm ini gambar orkid yang sedang berbunga....


Ini pun belum siap lagi... biasalah kena buat sikit-sikit.... kalau boleh beli ngan daun  hehehhe boleh le buat terus bagi siap.... Saya plan nak letak batu-batu putih dan hitam yang kecik .... lokasinya di depan pintu masuk rumah saya...
Haaaa bunga yang kat atas tu saya letak kat tepi tiang yang sebelah kiri tu lah... :) belum siap lagi....
    

Pokok ini pulak... Saya pun tak tau ap[a ke namenya tapi memang cantik lah daunnya unik gitu....   Sebelum ni daunnya tak sesegar macam ni..Tapi setelah seminggu cuti sekolah  ari tu... setiap kali saya cuci beras nak masak... air cucian beras tu saya siram pada pokok ini... Dan inilah hasilnya.Saya sangat sangat berpuas hati... warnanya hijau berkilat dan makin subur :)

Sape yang pkar atau ada idea tolong ya :) tq tq

Monday, 18 June 2012

Cuti-cuti Kenali Negara Kitani ( Brunei Darussalam )

    Esok dah start buka sekolah di Negara Brunei Darussalam... Maka akan bermulalah juga jadual tugasku yang padat,ketat dan sendat huhuhuhu :( 
    Kelmarin 17.6 .2012 hingga hari ni 18.6.2012 kami pergi berehat di Mangrove resort ... first time try.... Okey jugak lah tempatnya...Kira untuk santai2 sambil memancing.... Nampaknya anak-anak paling enjoy...yelah nama pun kanak-kanak dan memang  utk dorang pun :)
   Resortnya ala-ala Kampong Ayer . Semalam bnd 90 utk musim cuti dan week end. Kalau week day bnd80. Sebelum saya nak pergi saya siram pokok-pokok dulu.... risau je nak tinggal pokok-pokok saya...Walaupun saya bersyukur sebab hari yang sama sebelum saya keluar dari rumah tukang potong rumput datang...Jadinya saya dah terang dan tunjukkan mana yang nak dipotong dan mana yang perlu dorang hati-hati ..... Lega sikit hati.


       okey ni laluan utk ke bilik resort kami :)
    Haaa inilah resort kami .... kebetulan sama ngan number rumah :)
    Setiap penginap dibenarkan untuk memancing di depan resort masing-masing....
Haaaa ini pulak Salsabila nak nyibuk jugak :)
  Emmmm cantik kan... ni permandangan restorant dari laluan nak ke resort kami.
Inilah suasana malam dari pintu masuk ke resort :)
Sampai saja ke rumah.... perkara pertama saya lakukan ialah bagi kucing-kucing makan dan siram pokok-pokok.... Kesian saya liat pokok cili saya layu...kepanasan mungkin :( Dan anak2 sawi nampak macam terbantut sebab kering huhuhuhu... kalau tak menjadi kenalah semai lagi sekali :(

Wednesday, 13 June 2012

Angan-angan dan $$$$$$

    Sekarang musim cuti sekolah.... memang best sesangat dapat dok di rumah, ( Walaupun penuh dengan kerja-kerja rumah ) Tapi Sayalah bos sayalah kuli... Ada ku kisah :) 
    Sebenarnya kan kannnnnn saya tengah pening kepala ni.... angan2 belum jadi kenyataan. Emmmm time macam - macam ni lah rindu bertambah-tambah pada ayah di Malaysia ..... huhuhuhu.... Saya nak tambah tanam lagi pokok dragon fruit. Nak buat batas lagi untuk tanam herba-herba dan di kelilingi dengan pokok-pokok bunga .... Wahhhh bestnya ( Pabila membayangkan petang-petang boleh duduk bersantai meliat tumbuhan sedang mekar ) arghhhh angan-angan lagiiiiii.....
    Huhuhuuhu macam mana ya nak tanam dragon fruit? tanam tau.... tapi saya nak kena buat tempat utk dia berpaut tu yang belum pandai.... 
    Semoga Allah kurniakan kesihatan yang bagus utk saya meneruskan angan-angan saya ini. Saya tetap nak cuba buat juga, Tapi nak kena ke kedai beli kayu dulu...
   Saya memang akan terhabis $$$$$$ kalau pergi ke kedai alat-alat tulis, kedai buku,alat-alat make up dan nursery bunga ..... Ni lah zone bahaya untuk saya.
Ini bunga orkid kesayangan saya... sepohon dah kena kebas dek orang :(


angan-angan saya lagi :) nak tambah pokok bunga.... tapi kena tambah sikit-sikit lah sebab nak kena beli ,kalau nak kena beli nak kena guna $$$$$$ hehehhe

perkembangan terkini - Semaian

 Tak kira tengah hari  ujan ke kalau dah rindu  tetap juga nak bertemu .... Begitulah saya dengan tanaman sayur - sayur di belakang rumah saya.
           Ini gambar anak pokok kacang panjang... hihihi dah makin panjang dan nampaknya Alhamdulillah....
     Haaaa yang ni pulak anak pokok peria... ari tu nampak satu je... sekali ari ni saya nampak ada 3  sudah kelihatan.... dari biji buah peria yang saya masak ....memang tak di duga dan disangka langsung Alhamdulillah ....


    Ini pulak anak pokok tomato.... Selalunya saya tanam sempat sekali berbuah pastu mati... ni tak tau lah... just try :)
         Jeng...jeng ..jeng Ari tu kan saya janji nak tunjuk anak- anak pokok timun kan yeeeee  dan inilah perkembangan tanaman mini sayur saya setakat ari ni 13.6.2012 
                      Amacam? rasa - rasa sempat ka mengeluarkan hasil untuk bulan Ramadhan yang bakal tiba ?
                      Sawi pun dah banyak nampak tunasnya tapi tak sempat nak take photo heheheh Salsabila dah bangun dari tidur :)
okey nanti kita sambung cerita lagi...

Sunday, 10 June 2012


Naik taraf mini kebunku - Perkembangan dan hasilnya

Assalamualaikum...kengkawan :) last post saya 6.6.2012 .... Saya buat batas semaian , semai sawi,timun, kacang panjang, petola dan tembikai.... Okey ari ni 10.6.2012 saya nak tunjukkan hasil dari sebahagian semaian saya :) suke sgt saya liat susah2 hati pun boleh happy tau... Kira mcm terapi minda le ni ....Kalau korang tak caye jom le sama2 kita bercucuk tanam... Oh ya.... Saya ada terbaca kat satu blog dalam artikelnya kata setiap orang di bumi ni patut tanam sekurang2nya 20 pokok demi untuk menjaga bumi kita :) Emmm lepas saya semai kacang panjang, timun, petola saya tutup tapak semaian tu dengan pelepah kelapa macam ni ......
 Inilah caranya.... Saya tiru stail nenek saya dulu... :) Ni kira kos paling baik le ni ....Gambar ni saya ambik pada 7.6.2012... sehari je daun kelapa tu dah jadi kering mcm ni dari segar bugar 

4 hari semai ... ini lah hasil sawi saya....memang betul lah sawi memang agak lambat 

   Berbeza dengan semaian kacang panjang.... 4 hari dah macam ni :) Best sesangat pagi tadi saya ambik gambar ni.... Alhamdulillah   semoga hidup subur .
   Ini pulak semaian peria... Sebenarnya benih peria ni... dari buah saya masak,jadi bijinya tu saya try semaian ada 2 biji je yang agak tua.... Saya tak sangka ada tanda2 positif Alhamdulillah...  yang saya semai di atas batas semaian  masih belum nampak lagi... Kita tunggu  lagi k....
     Semaian timun dan tembikai saya chek pagi tadi ada nampak kuar tunas tapi belum panjang lagi ..... Harap2 menjadilah amin....
    Okey ni pulak antara tanaman yang sedang mekar berbunga dan mengeluarkan hasilnya....
cili ,dan limau kasturi .....
ini pulak bunga dragon fruit....  Alhamdulillah :)

Wednesday, 6 June 2012

Fasa Kedua Mini Kebunku...

Hari Ni 6.6.2012 :) Saya balik awal ke rumah sebab anak2 tak ke Sekolah petang... Mmmmm jadi saya pun berkesempatan menyinggah ke kedai membeli biji benih ( Kacang panjang,sikoi ( tembikai ), petola, dan sawi... Alhamdulillah... pekerja kat kedai tu banyak berkongsi ilmu dengan saya.... Orang Indonesia Sampai je kat rumah :) hahahhaha apa lagi saya terus bertukar menjadi pekebun moden yang tak bertauliah :) Hohohohoho ...... bukan nya besar sangat pun batas sayur yang saya buat tapi kan.....berpeluh-peluh dibuatnya...ponat la juga....bukan senang ooooooo ( Sebab tak pandai tu leh kikikih ) Inilah hasilnya setelah berpeluh2 :) saya berjaya bina 3 batas :) yang tak seberapa.... kalau yang pakar meliat ini sure saya diberi gred E ka Z :) Kalau bersukan pun tak pulak saya berpeluh macam menyangkul ni :) Dan jeng jeng jeng ^^^^^ ^^^^ ^^^^ ^^^^ &&&&&&& traaaaaaa Pengajarannya Pakai dan gunalah sarung tangan kalau nak berkebun :( Alhamdulillah hari ni....saya berjaya menanam sawi, tembikai , timun,kacang panjang dan peria.... hasilnya tunggguuuuuuuuuu Saya pun tak sabar nak liat grrrrrrrr tak tau lah lagi macam mana resultnya..... Tapi tadi x sempat nak ambik gmbar yang dah di semai dan di cover ngan pelepah kelapa sebab dah maghrib... nanti saya upload lagi k..... sape2 nak share ilmu dan ajar saya dipersilakan :)