Friday, 9 August 2013

Aidil Fitri DiPerantauan 2013

 Berakhir sudah sebulan menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan... Hari 9.8.2013 umat Islam di Negara Brunei Darussalam meraikan hari kemenangan ....

     Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat semua sahabat handai di mana saja berada dan kaum keluarga yang jauh di mata....

    Untuk kesekalian kalinya lagi... saya dan keluarga meraikan Aidil Fitri di perantaun ( Brunei Darussalam ).
Walau jauh di perantaun...menu pagi raya tetap terhidang di meja demi keluarga ku...
   Betul jugak lah kata pepatah orang tua-tua ya... pengalaman hidup menjadikan kita lebih berdikari...jauh perjalanan luas pandangan (hehehehhe lepas ni kena jalan lagi jauh ni... )
   Ya lah... masa bujang dulu saya mana pernah belajar buat rendang, mana pernah bikin serunding,kek, biskut raya dan segala masakan pagi raya..... tapi dah berjauhan dari ibu bapa... semua tu saya kena buat bukan untuk saya sendiri tapi untuk suami untuk anak2 tercinta....

                         Ini biskut sarang semut...pilihan anak-anak dara saya...  :)

                                             Ini pulak biskut Sakura... ada 1 lagi kesukaan anak  dara sulung saya iaitu cornflakes honey... memang kena buat setiap tahun dan last baking sehari sebelum raya ialah biskut coklat... sorey tak 'snap' gambar dia la pulak :)

   

                            Ini semua orang tau kan.... kek pelangi 

   Raya kat Brunei best  meriah kat sini... tapi tetap merindui kampung halaman... sebab raya pertama  sebagai perantau ni selalu pagi suami ke masjid,then balik masjid aktiviti bersalaman, makan2 di pagi raya  pastu lepak ja lah kat rumah...tak ada keluarga nak kami bertandang.... ( huhuhuhu sedih kan )
   
                             Inilah sebahagian insan-insan yang bermakna dalam kamus hidup saya...
                                        bersalam-salaman di pagi raya...jauh dari sanak saudara
   Ini Nurin Salsabila...2 tahun... anak bongsu saya... sangat keletah bila bercakap
                         
                             Selamat Hari Raya...Maaf ye menyebabkan kepala korang senget jap