Wednesday, 23 April 2014

Hiasi Laman Rumah...Jom Buat Sendiri....

Assalamualaikum kengkawan... sekarang saya dah ada banyak ruang untuk  meneruskan minat saya pada pokok-pokok bunga dan buat mini kebun sayur di belakang rumah.... :)
                                Heheheh bukan nya pandai sangat ... tapi saje jer try.. try... balik hantar anak sekolah... awal2 lagi saya ke kedai hardware beli simen, pasir, bata, pastu pergi  singgah kedai beli benih sawi, benih kobis,.... nak memulakan projek sebagai petani moden hahahahhah....
                              Tapiiii yang paling bestnyer... tu jiran sebelah rumah punya  la baikkkk.... rajin dia datang membantu heheheh dok sama2 menyimen.... hahahah....

Ini lah langkah projek landskap pertama... 
1) bersihkan rumput ketepikan passu2 bunga dulu.
2) bancuh simen
3) buatkan design apa yang kita inginkan
4) apa lagi simen jer lah.... :)

                                           Selepas dah betul2 kering simen tu... Saya pun menyusun  dan menghias la landskap mini depan laman rumah ni.... Tak pa...sikit2 lama-lama menjadi jugak kan... :)
Harap menjadi dan suburlah tumbuh-tumbuhan saya ini
.... nanti boleh saya update mini landskap saya lagi selepas sebulan hehehhehe :)

                                          sebenarnya pokok lavender tu saya potong-potong yang dah terlebih banyak dan  nak dibuang di belakang rumah... Saya semaikan semula dalam pasu ... Alhamdulillah nampaknya menjadi... masih baru ...

                                       Masih banyak ruang kosong kat mini landskap saya ni .... nanti kita ke kedai lagi cari pokok-pokok ya... :)
                           

                                           Tu nampak tak? saya tak tau nama pokok tu... masa beli masih kecil lagi bnd$5.00 . Saya guna kasut kebun yang dah tak digunakan tu.... daripada terbiar di belakang rumah ... saya ambik dan tanam pokok :)
                                       Lavender  ni  saya ada kaler pink, purple, dark pink.... tunggu berbungga nanti saya  update yer ... :)   nak jaga dia senang saja... mesti rajin trim... dah berbunga hujungnya nanti di trim... jadi dia akan makin membiak dan keluar tunas baru....










 Alamak terbalik lah gambar saya :P
ini baru peringkat pertama..... pastu saya sambung buat mini kebun di belakang rumah pulak... sekurang2 sayur nak masak, cili dah tak payah beli hehhehe.... nanti saya sambung lagi tentanf mini kebun saya kat belakang rumah ya....

Saturday, 19 April 2014

Perubahan Dalam Pola Kehidupanku....

                                         
                                     Tarikh baru dan hari baru buat diri saya..... Sesuatu yang drastik yang saya lakukan.... Setelah hampir 15 tahun bertugas sebagai seorang pendidik ( GURU ) kini saya telah meletakkan jawatan itu. Kini saya telah bergelar suri rumahtangga  sepenuh masa.....

           Betul atau tidak tindakan itu saya tidak pasti.... Apa pun saya pasti janji Allah dan perancangan dari Allah adalah yang terbaik. Rezeki Allah ada di mana-mana  selagi kita berusaha InshaAllah...
         Saya bukan jenis mengharap 100% kepada suami... Saya tidak boleh duduk diam...Saya suka mencuba... Saya akan  berusaha... Sekarang kan dah canggih.... ada handphone canggih... ada laptop...JOM ONLINE BUSINESS :)
       Doakan saya semoga impian  dan cita-cita saya tercapai..... Semoga suatu hari  saya ada sebuah kedai kecil  :)
        Sekarang selain menghantar anak2 ke sekolah. Saya akan bercucuk tanam.... itu minat saya... suka tanam bunga dan sayur-sayur....  Sekurang-kurang masa saya terisi....