Monday, 16 March 2015

Mini Kebun dan Taman di Rumah - Sambungan

Aktiviti saya bulan Februari / Mac 2015

Dok plan dah lama... Dulu buat batas semaian sendiri saja.. tapi tak dapat nak buat byk2... tak larat ... nak menyangkul :)  dapat tanam kacang bendi dan cili2 sikit lah...

Idea tersimpan rapi tapi belum tercapai2 nak jadikan kenyataan...Kebetulan pada pertengahan bulan Februari ada pekerja Indonesia ( dia memang  tukang kebun ) jadi  saya meminta  pertolongan dia utk membina batas2 sayur...sebab kalau saya nak buat sendiri memang tak terdaya... pastu mulalah jadi terpanjang cerita ...saya meneruskan sedikit2 dengan membuat taman mini sendiri...sikit2lah... ya lah nak buat terus sekaligus boleh..asalkan sediakan $$$$ semua jadi hahahaha...


Ni lah batas sayur  yang telah disiapkan oleh pekerja itu ...



Ada 5 batas disediakan untuk saya berkebun kat belakang rumah :)




batas yang ada daun kelapa tu...dah disemai dgn benih sawi


Ini anak2 sawi mula menampakkan diri :)

ok ni semua gambar diawal pembikinan kebun.... sekarang saya tunjukkan gambar terkini kebun saya pada 16.03.2015 ( Isnin )

Ini lah sawi-sawi setakat 16.03.2015 ( jarak jauh)



Ini lah sawi-sawi setakat 16.03.2015 ( ini kalau hampir )


Ini pokok kacang panjang ... my maid yang tanam... dia tanam banyak tapi yang tumbuh sepokok jer :)  tak per... nanti saya belikan lagi biji benih dan semai lagi..sebab  masih ada ruang2 kosong 



Alhamdulillah semua semaian pokok kacang bendi yang  saya semai menjadi... harap2 berjaya mengeluarkan hasilnya...



Ini pulak .... hihihi sebenarnya tapak semaian kangkong... tapi yang meriah nya...pokok pegaga .... tak apalah boleh saya jadikan ulam  dalam pantang nanti :)



Saya beli anak pokoklabu air ni  kecik lagi... tak sampai seminggu dah meninggi dan makin menjalar :) tak sabar nak liat dia naik sampai ke atas :)



Semua benih peria yang saya tanam menjadi... banyak juga ni... hmmm kalau semua mengeluarkan hasil... puas makan peria :)





okey tadi bab kebun sayur.... pastu  saya ada buat projek taman mini... ala buat sendiri2 jer...gotong royong dgn suami dan anak-anak... masa  cuti sempena CNY ( Cuti raya tahun baru Cina )



Ni baru fasa pertama... masa tu belum siap... tak cantik :)  baru menanam pokok-pokok bunga.. ni hari pertama penanamannya 



saya baru tau nama pokok ni... yang putih di tengah2 tu... namanya pokok janda kaya

plan  seterusnya saya nak tanam rumput carpet .... saya dah pergi ke tempat jualan pokok2 bunga... tapi habis,kena order dulu... so saya pun  mengambil number  taukeh rumput tu  utk membuat tempahan... sekeping saya dapat bnd$1.20 ... saya order 30 keping



Ini langkah seterusnya... saya buat pada 7.03.2015 yang lalu... sekejap jer buat ni... seminggu sebelum tu... saya meracun rumput2 ... pastu sebelum pergi ambik anak sekolah... waktu pagi tu sempat la saya menanam  dan meletakkan batu2 tu... tapi ni belum siap... saya nak tambah  lagi batu2 putih tu... tapi... hari Ahad saya ke tempat yang saya beli batu tu... bos dia cakap dah habis stock... ujung bln baru sampai lagi... Sebenarnya tempat lain ada juga jual... tapiii saya dah tanya... harga yg ditawarkan mahal...tempat yang saya beli ni... jauh lebih murah... so tak perlah saya tunggu jer stock nanti.... sambung lagi 



Sesiapa yang telah mengikuti perkembangan blog saya pasti kenal dan ingat lokasi  ini ... :)  Asalnya dulu penuh rumput.... saya menyimen  kawasan ini dan dibantu jiran saya :)  dah lama.... dan bulan mac 2015 saya sambung lagi buat jalan kaki guna batu2  tu :)  .... kan saya kata buat sendiri...sedikit2... nanti siaplah :) kuning adalah warna kegemaran saya  :)




Saya tak tau nama pokok yg daun panjang2 dlm pasu yg saya tanam tu ... :) dulu kecik jer... haaa skrg menjadi2




Ini lily.. suami saya gambarkan pada 15.03.2015 dalam pasu ni kami letak guppy supaya nyamuk tak membiak...




okey saya stop dulu... nanti saya update lagi gambar terbaru  taman mini bunga2 saya... InshaAllah