Tuesday, 10 September 2013

Belajar Menanam Sendiri Dirumah

Maaflah saya bukannya ada ilmu sangat bab2 tanaman ni...cuba suka-suka dan cuba-cuba saja...saya cuma pekebun amatur gitu hehehhehe... Apa pun yang penting TRY.... tak try tak tau kan... Jadi sesiapa yang banyak ilmu tentang tanaman ni harap dapat membantu dan mengajar saya serta sudi berkongsi ilmu ...

     Saya juga banyak belajar dari Google dan online heheheh...

         Sikit-sikit mengumpul dan menanam pokok... untuk hiburkan mata :)

                 Orkid pun saya minat... tapi slow2 lah kumpul...

              Ni pokok strawberry untuk anak - anak saya... untuk jaga pokok ni... ada petuanya.. air jangan disiram terus ke bunga dan buahnya nanti buahnya akan buruk pokok akan mati... jadi sebagai langkah berjaga-jaga elok di rendam dalam bekas air yg berisi air sejuk atau rendam dengan air yang dicampur "ice cube".... rendamkan pasu strawbeery tu terus dalam 2 minit pastu angkat dan sangkut balik tempat gantungannya...jangan terdedah pada panas matahari yang terik...

 Ini anak pokok kacang panjang.... Harap-harap berhasil lah....

Ini bunga ros kuning warna kesukaan saya... tengah berangan2 nak wujudkan halaman rumah penuh ngan bunga kuning hehhehe....

Ini water lily....dalamnya ada ikan guppy... banyak ikan kat dalam ni...

Ini pokok ros pink...tengah dok berangan nak tambah lagi pokok ros...

Untuk projek tanaman akan datang...saya rancang nak tanam sawi,kangkung dan tambah lagi pokok cili supaya tak payah lagi beli cili sekarang pokok cili baru ada 4 pokok.

Semoga ada yang sudi memberi tunjuk ajar lagi kepada saya....

        

1 comment: